Tenhle blog bude vytvářet prostor pro myšlenková pohnutí autora a spol.

Rubriky

Nejnovější

Adventu již nakrátku..

22. 12. 2013 23:45
Rubrika: Nezařazené

Ačkoli kalendářní datum již pokročilo, počasí tvrdohlavě odmítá odlišit dnešní den od běžných dní listopadových. Příroda se zřejmě opět chystá ignorovat astronomická fakta (podobně jako kdysi Katolická církev ;) ) a ochudit nás tak o příjemné, ale poněkud laciné naladění se na "vánoční vlnu", které by člověku mohl skýtat pohled na oživlé ladovy obrázky rozprostírající se za okenními tabulkami jeho vytopeného bytu. Za oněch esteticky dokonalých okolností bych Vám pak nejspíš psal o zářivě bílé čistotě rozprostřené po krajině a její podobnosti s neposkvrněnou čistotou dítěte narozeného do hnoje a nepohody.

O čem jsem Vám tedy chtěl napsat ještě než jsem stvořil tento svůj krkolomný úvod? Chtěl jsem psát o lítosti, kterou ve mně vzbuzuje rozpačitost našich ateistických přátel nad slavením Vánoc a o svém smutném výletě na Staromák. Tam jsem se šel v dobré víře podívat na vánoční strom, který však pod ozdobami a světýlky nebyl vůbec vidět. Není tohle symbol Vánoc bez Boha? Vždyť vlastní strom byl ukryt pod pozlátkem, které mělo zakrýt snad jeho jednoduchost, ostudnou prostotu a fádnost. Kdo však absolvoval běžný kurs středoškolské biologie mi dá jistě za pravdu, že strom je vlastně zázrakem, že je neskutečně komplikovaný a uspořádaný s neobyčejnou rozumností v dokonalý celek. Navíc je sám vyjímečný a symbolický i tím, že podává sluneční svit ostatním tvorům, kteří, ač se z něj těší, nejsou schopni ho sami uchopit. To, co náš Pán nazval dobrým už při stvoření světa, je tak s lidským opovržením zakryto bahnem, které je jen lesklé a nerozumné, ač bez myšlenky a citu tolik přitažlivé a tak vlastně nebezpečné.

Naši nešťastní přátelé navíc svůj strom ukryli poněkud předčasně. Lituji tak navíc jejich neznalosti ceny adventu. Neznají radost z neradování, bohatství prostoty a skrytý jásot tolik hořkých slz při vyznání hříchů. Předčasně slaví i v adventě svého života a zapomínají tak na pravé Vánoce, které nám nastanou s posledním vydechnutím. 

A tak Vám přeji dobrý zbytek adventu, dobré Vánoce pak určitě budou následovat!
P.S. Doporučuji si při adventu poslechnout BWV 64. :)
P.P.S. Včera večer jsem napsal podobný článek, který jsem po dopsání považoval za svůj nejlepší, a který jsem pak taky hezky omylem nevratně smazal.. Kromě toho, že to považuji za projev své blbosti na poli elektroniky vůbec, považuji to také za lekci pokory z dílny našeho Pána. Zlomení pýchy je ale vždycky tak nepříjemné! :/

Zobrazeno 527×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková