Tenhle blog bude vytvářet prostor pro myšlenková pohnutí autora a spol.

Rubriky

Nejnovější

Coby kdyby...

11. 6. 2012 1:45
Rubrika: Nezařazené

    O právnících se říká, že mají rádi "kdyby", které např. historici typicky nesnášejí (věřte mi, mám bratra historikem), a tak si dovolím vám položit také jednu hypotetickou otázku, která mi při různých příležitostech občas probleskne (jinak zaneprázdněnou) hlavou: "Co by se stalo, kdyby Ježíš Kristus nebyl ukřižován?".
    Moje otázka míří z části na problém tzv. evangelijních předpovědí ukřižování, kterých se Kristus pán několikrát dopustil a jejich slučitelnosti se svobodnou vůlí člověka- nemohli se např. velekněží s Jidášem domluvit, že budou raději následovat evangelium? Bez svobody rozhodnutí přeci není odpovědnosti za činy...
    Asi zde dojdeme k názoru, že Ježíš nemusel být zavražděn, neboť vražda je vždy projevem vůle (a ta je snad do posledního okamžiku svobodná). Co by ale nastalo, kdyby se pro vraždu Spasitele nikdo nerozhodl? Byla by jeho "nepřirozená" smrt nutná (zabití z nedbalosti, úraz, či nemoc etc....)? Anebo existovala možnost, že se Kristus dožije vysokého věku a zemře v kruhu svých blízkých kdesi v Malé Asii, či Africe, nebo v Evropě? Anebo by snad už fakt, že lidé byli schopni snést se s Božím Synem na jedné zemi a neusmrtit ho, znamenal, že nastal čas pro boží království zde na Zemi, a že by se pozemský Kristus stal rovnou jeho věčným vládcem?   
     Rád bych ještě napsal svůj názor, ale nějak se nedokážu rozmyslet, co mi zní nejrozumněji... Doufám ve vaše odpovědi! :)

Zobrazeno 1390×

Komentáře

TommyJanodKřížeHrbek

možná má slovo boží takovou moc, že ani při nejlepší vůli (která se u něj jistě- podle zásady svobodné vůle- mohla objevit) by se nevyhnul zradě.. jak tomu ale lze rozumnět?

TommyJanodKřížeHrbek

"Jde o to, jestli vůbec mohl ze své podstaty odmítnout svou oběť (myslím, že ne, ale nevim...)"

To, co píšete, má i druhou stranu... Kristus byl nejen pravý člověk, ale i pravý Bůh, což z logiky věci znamená, že odmítnutí oběti by bylo odmítnutím nejvyšší Lásky (k přátelům, světu...) z pozice pravého Boha.. Pokud zároveň vylučujete možnou změnu podstaty Boha, pak si nemyslím, že byl způsobný říci "ne" své oběti a tím i Lásce, za kterou je Bůh považován..

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková