Tenhle blog bude vytvářet prostor pro myšlenková pohnutí autora a spol.

Rubriky

Nejnovější

De sex erroribus

23. 1. 2012 1:05
Rubrika: Nezařazené

    Snad proto, že jsem vyrostl ve statistické rodině, podlehl jsem pokušení poskvrnit svůj oduševnělý blog něčím natolik přízemním, jako jsou výsledky sčítání lidu v ČR, ve snaze prokouknout na první pohled nedobytné číslo.

    Ohlášený pokles počtu věřících, kteří se alespoň přiznali k církvi Katolické, snad nezaskočil nikoho včetně známých sveřepých důchodců, kteří tvrdí, že nevěřit je hřích. Pro svou úvahu musím hned přiznat, že sám se k tomuto tvrzení připojuji. Domnívám se totiž, že jak faktická nevíra, tak i celkové zhrubnutí společnosti spojené se sociální necitlivostí a necitlivostí vůbec, které nám teď po Čechách tak bují, jsou plodem těžkého hříchu- hříchu nás, katolíků.

    Naši vinu shledávám v neschopnosti stát se tím, za koho se považujeme, v neschopnosti stát se křesťany. Církev tak působí značně nevěrohodně, když věřícího od nevěřícího rozeznáte jen podle větší míry nerudnosti v den nedělní, kdy se donutí si kvůli kostelu přivstat. Z našich životů se snad vytratil určitý duch neohrožené a ničím neomezené Lásky, která dávala život a dynamiku církevímu společenství v rozhodujících okamžicích lidské historie. Mluvím zde také o dnešní zaujatosti církve sebou samou, o hříchu pýchy, ke kterému mají křesťané (zejména katoličtí) tak blízko. Mluvím také o vytváření vzdušných zámků našich sporů mezi církvemi a zlé hlouposti a hloupé zlobě, které jsou největší možnou ránou pro každého, kdo se upřímně modlí otčenáš. To vše je mezi námi a svazuje nám to ruce, které jinak tak rádi svěřujeme zašlým modlitebním knížkám.

     Argumentace Katolickou nezlomností a nepodléhání branám pekel selhává stejně jako tvrzení o neomylnosti pastýřských vůdců. Nebyli bychom totiž prvním božím lidem, kterému Bůh sdělil, že na nás on není závislý, ale my na něm... Pokud my selžeme, povolá si své děti třeba z kamení... 

     Co nám tedy zbývá? Odpověď je snadná, ale odpovědět je pekelně těžké. Kristus nás nadal mocí a svou důvěrou, což vždy vytváří zodpovědnost (jak již nás učí věda politologie). Na nás nyní je, abychom mu odpověděli tím, že budeme rozdávat Chudobu a Lásku, půjdeme cestou všeho a ničeho a budeme věrni Pravdě. Jen to nás nakonec může dovést ke smrti jsouce označeni stigmaty, která legitimovala samotného Krista. Kéž dopustí Bůh, že jimi budeme legitimováni před ním i před světem, že budeme shledáni věrohodnými a důvěryhodnými.

    Včera jsem v našem kostele četl čtení o Jonášovi a Ninive. Snad pro nás pro všechny je to stále živé Slovo, které k nám praví:"Ještě čtyřicet dní a budeš vyvrácen, národe nezbedných katolíků", a nebo snad uslyšíme hlas, který skrze Jana dal Bůh jako věčnou hrozbu křesťanům:"Jestli se neobrátíš, církvi v Čechách, přijdu a pohnu tvým svícnem". 

    Máme nevýhodu, že jsme takoví, jací být nemáme, ale výhoda naše je v tom, že o tom víme a máme Knihu s případnými řešeními. Než ale se mně osobně povede se z těchto hříchů vymanit, budu se pro jistotu modlit Kriste, eleison... (člověk nikdy neví...)

Zobrazeno 1423×

Komentáře

Iisakki

!Z našich životů se snad vytratil určitý duch neohrožené a ničím neomezené Lásky, která dávala život a dynamiku církevímu společenství v rozhodujících okamžicích lidské historie." U téhle věty jsem to musel přestat číst, protože tohle? To by mělo být normálně trestný tohle napsat!!! To je jak propagace nacismu, jak napsat, že Hitler objímal židy láskou...no fuj, to jsi teda hodně klesnul...

Iisakki

"Na nás nyní je, abychom mu odpověděli tím, že budeme rozdávat Chudobu a Lásku" Chudoby jste se už narozdávali (hlavně ve středověku)... Nebo máš tou chudobou na mysli těch 150 miliard které vám nacpou do chřtánu daňoví poplatníci (většinou ateisté)???

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková