Tenhle blog bude vytvářet prostor pro myšlenková pohnutí autora a spol.

Rubriky

Nejnovější

Jak dělím křesťany

14. 9. 2011 0:43
Rubrika: Nezařazené | Štítky: štítkové

Jak účelně dělit křesťany?

Domnívám se, že dělění křesťanů na protestanty, katolíky s pravoslavné je v mnohém již nyní přežité. Většina křesťanů, co znám, totiž čerpá ve své víře z mnoha (a často i nekřesťanských ;)  duchovních zdrojů. Příslušnost k církvi je dnes povětšinou jen vyjádřením našich sympatií a blízkosti některému z křesťanského společenství.

Je ale tedy možné nějak základně odlišit různé vyznavače širokého proudu křesťanství?

Nabízím poměrně zjednosušený model, však domnívám se že účinný... Poznal jsem totiž křesťany, o nichž je možné říci, že jejich víra vyrůstá z primitivního "pobláznění" Kristem, a takové křesťany nazývám "křesťany Květné neděle". Viděl jsem i křesťany (ale i ateisty) zraněné nějakým hlubokým neštěstím, kteří ve své bolesti říkají "Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?"- takovým říkám "křesťané Velkého pátku". Počítám mezi ně i lidi, kteří se jen trápí dlouhodobě a svět prožívají jako slzavé údolí. Další skupinou jsou lidé zklamaní, letargičtí, možná trochu čekající a doufající, ale většinou již apatičtí a vším otrávení. Těchto "sobotních" lidí je podle mě více ateistů, než vyznavačů... Poslední skupinou jsou lidé "Neděle". Ti jsou již v eufórii vzkříšení a prožívají svoji víru tak nějak naplno, se zápalem a odvahou. Nedělní křesťané se ale často vyznačují svým nepochopením a odsuzováním ostatních zmíněných skupin (až na křesťany Květné neděle, o kterých často míní, že jsou stejní jako oni).

Ačkoli užívám značné nadsázky, myslím, že tyto kategorie skutečně existují. Většina křesťanů ale patrně prochází časem z jedné do druhé, podle okolností, v nichž právě žijí a podle svých zkušeností.

A který den představuje ideálního křesťana? Přece Letnice! To už má křesťan zkušenost s každým z těchto dnů a s potřebným odstupem si to vše uvědomuje. V našem putování na Zemi ale snad nikdy pravých Letnic nedosáhneme. Jsme pouze lidé a nakláníme se "od neděle k Neděli". Náš Pán ale snad dá, že se Letnic všichni jednou dočkáme po našem vzkříšení.... :)

Zobrazeno 9765×

Komentáře

TommyJanodKřížeHrbek

No tak když už je to na mém blogu, tak malý komentář... ;)
Ačkoli pana Collinse neznám, tak příliš nevěřím "modlení v jazycích" a "padání pod rukama"... Celkově mi to vůbec nesedí na Hospodina, který má ve zvyku zacházet s uzdravením těla i ducha víc jemně a vnitřně.. trochu mi to připadá jako "cirkus duchovno".. ;)
Jednou jsem byl svědkem něčeho podobného na jakési quasi bohoslužbě u jedné mladé protestantské církve a vůbec mi z toho nebylo veselo... "uzdravovali" se tam lidé, kteří si stoupli do fronty, což mi připadalo jako dokonalé znevažování všech zbožných lidí, kteří se navzájem modlili za pomoc a nebyli vyslyšeni.. (např. v koncentračních táborech).. Jakoby se úplně zapomělo, jak vlastně uzdravoval Ježíš sám a apoštolové... tohle mi přijde o dost více ďábelské... :/

Zobrazit 276 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková